Viimeinen B-maajoukkueleiri on nyt takana päin. Koulutus tapahtui samanaikaisesti A-maajoukkueen kanssa ATT-areenalla, joka toimii myös tämän vuoden MM-karsintojen kilpahallina.

Koko viiden koiran konkkaronkkamme lähti Turkuun - Pohjois-Savon sijainnin vuoksi hoitopaikkamme sukulaisten hoiteissa olivat poissa laskuista. Onneksi huoneemme Tuorlan majatalossa oli tilava.

Kiirastorstaina ajoimme Turkuun ja perjantaina käynnistyivät harjoitukset: parituntiset sujuivat nopeasti Rauno Virran sekä Harri Huittisen opeissa. Illalla Julia Kärnä luennoi urheilijaravitsemuksesta sekä psykkisestä valmennuksesta keskittyen jännittämisen hallintaan. Myönnettäköön, että koiran ruokinta-asioihin perehtyneenä näkisin ravitsemuksen olevan kunnossa hihnan toisessa päässä - kaksilahkeisen olisi syytä petrata.

Agilityssä on todella paljon eri osa-alueita, joiden tulee olla kunnossa: koiran fyysinen peruskunto, lihashuolto ja ruokinta, lajinomaisten taitojen hallitsemisesta puhumattakaan. Ohjaajalta vaaditaan samoja asioita sekä lisäksi tekniikan hallintaa, psyykkistä valmentautumista, koirankoulutustaitoa, elekielen tuntemista ja mitähän vielä. Agilityn harrastaminen voisi olla kokopäiväistä työtä. Helpompiakin harrastuksia on olemassa. Kenties nimenomaan agilityn monipuolisuus saa ihmiset jatkamaan vuosikymmeniä lajin parissa.

Lauantaina oli mahdollisuus mitata rasvaprosentti, joka ainakin allekirjoittaneen osalta kieli kävellen löntystetystä talvesta ja hiilihydraattipitoisesta ruokavaliosta. Mineillä päivän kouluttajana toimi Janita Leinonen.

Päivän toinen osuus käytiin Huittisen tuomaroimalla epävirallisella radalla. En tiedä, onko kyseessä outo eteläsuomalainen tapa vai ainoastaan tämän kilpailun erikoisuus, mutta alennetulla kisamaksulla sai uusintastartin, jolla saattoi parantaa lopputulosta. Neleh teki kerralla nollaradan, johon olin tyytyväinen. Sijoituimme kolmansiksi Toffen ja Kayn jälkeen. Montaa leirin ulkopuolista osallistujaa ei mineissä nähty.

Sunnuntaina olisi ollut kilpailijamäärältään mielenkiintoiset kolme starttia kolmosille. Päädyin kuitenkin olemaan ilmoittamatta Nelehiä, sillä viikonloppu olisi koiralle riittävän rankka ilmankin. En hetkeäkään epäile, etteikö koira olisi antanut kaikkeaan, mutta jokainen Nelehin tunteva henkilö kyllä ymmärtää haluttomuuteni himotreenaamiseen. Eo juoksee, koska se on mukavaa - Jente, koska on viettien pauloissa hullu. Neleh sen sijaan ei koskaan agilityn, koulutushetken tai ruoka-ajan lisäksi ole mitenkään aktiivinen. Neleh on rauhallinen mummeli, joka rakastaa nukkumista ja hitaita haistelulenkkejä. Agility on yhteinen harrastus, jossa on tähänkin asti edetty koiran ehdoilla. En koskaan pidä itsestään selvyytenä sitä, että Neleh on radalla niinkin nopea kuin on.

Itse olisin päässyt paremmin syventämään oppeja kisaamalla. Viikonlopun aikana ei keskitytty niinkään uusien ohjauskikkojen omaksumiseen vaan perusratatyöskentelyyn. Sain paljon rakentavaa palautetta ohjaamisestani ja pidin leiriä antoisana. Nyt keskityn pääsemään eroon maneereistani, jotka heikentävät Nelehin suoritusta. Neleh ei ole huippunopea koira, mutta ohjaajana pystyn paikkaamaan paljon.

B-maajoukkuekauden päätös on myös eräänlainen eläkkeelle jäämisen esiaste Nelehin kohdalla. Jätän treenaamisen vähemmälle koiran hienon työinnon varjelemiseksi ja keskityn paremmin ylläpitämään lihaskuntoa. Neleh alkaa jo ikääntyä ja toivon, että meillä on vielä kilpavuosia jäljellä. 6-vuotias koira ei kenties ole koiraksi vanha, mutta muistettakoon, ettei cavalier ole missään tapauksessa käyttökoira. Kesäkauteen siirryttäessä myös Nelehin viikkotreenit Hukka-Putkella ovat loppuneet enkä hakenut uutta ryhmäpaikkaa (emme tosin millään ehtineet saada riittävästi pisteitä toimitsijatehtävistä Kuopiossa vietetyn kuukauden aikana).

Päätimme Turun reissun B-maajoukkuekauden päätösillalliselle, josta suuntasimme takaisin pohjoiseen hankien ja nietosten keskelle. Kilometrejä kertyi yli yhdeksän sataa. Liitto kustansi avokätisesti viimeisen leirin kuluja, mikä on ehdottomasti miellyttävää. Bemarikauteen olen hyvin tyytyväinen ja olen varmasti kehittynyt agilityssä parempaan suuntaan.