Kipaisimme eilen Nelehin ja Jenten kanssa terveystarkastuksissa - vuorossa olivat silmät ja polvet.

Nelehin polvitilanteen tiesin jo puhtaaksi, mutta tehtiinpä siitä nyt virallista tietoa. Tärkein syy tarkastukseen oli selvittää pahin mahdollinen skenaario, eli todennäköisyys, jonka mukaan Neleh menettäisi myös toisen tärkeistä aisteistaan. Silmissä on havaittavissa samentuma, joka vahvistui korneadystrofiaksi. Todellinen löydös oli oikeassa silmässä esiintyvä lievä kaihi. Aiemmin muuksi mykiömuutokseksi merkattava vika kuten Nelehin tapaus on nykyään kortikaalinen katarakta.  

Rasvakertymä sarveiskalvolla ei vaikuta näkökykyyn ja lääkäri arvioi kaihin olevan niin mitätön, ettei se tule sokeuttamaan koiraa. On helpottavaa kuulla, että meillä on silmien osalta koiran arvoisia vuosia jäljellä. Kontrolloin tilanteen myöhemmin uudelleen.

Jenten tulos polvien osalta oli 0/0 ja silmät ruksattiin terveiksi. Jentellä oli painoa 6,0 kiloa ja Nelehillä 7,9. Neleh on nyt loistavassa lihavuuskunnossa kilpailuja ajatellen. Kesällä pyrin pitämään koiran samassa tilassa.

Tässä vaiheessa pelkomme kohdistuu eniten sydämen puoleen. Siinä vasta riesa, joka vesittää koko agilityharrastuksen ja vie koiran ennenaikaiseen hautaan. Jenteen tuikataan pian rokote, joten lienee jälleen aika raahata Neleh sydänkuunteluun. Mitä vanhemmaksi koira tulee, sitä epäluuloisemmaksi käyn.